Otázka
Dobrý deň. Nedávno politici navrhovali zavedenie dane z poschodia. Avšak ako je možné, že mi v Handlovej vyrúbili daň za poschodie rodinného domu? Neplatím len za zastavanú plochu, ale aj za prvé poschodie. Povedali mi, že platím za podlahovú plochu, ale v prízemí mám garáž, sklad, kotolňu a letnú kuchyňu. Proste prízemie nie je obývané. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
podľa § 11 zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady základom dane zo stavieb je výmera zastavanej plochy v m2. Zastavanou plochou sa rozumie pôdorys stavby na úrovni najrozsiahlejšej nadzemnej časti stavby, pričom sa do zastavanej plochy nezapočítava prečnievajúca časť strešnej konštrukcie stavby. Základom dane pri stavbe hromadných garáží umiestnenej pod zemou je výmera zastavanej plochy v m2, pričom zastavanou plochou sa rozumie pôdorys na úrovni najrozsiahlejšej podzemnej časti stavby.
Teda, ak je napr. druhé nadzemné podlažie stavby (t. j. prvé poschodie) rozsiahlejšie ako prvé nadzemné podlažie (t. j. prízemie), pôdorys stavby bude vychádzať práve z tejto najrozsiahlejšej nadzemnej časty stavby. Iba v takom prípade bude zastavaná plocha, ktorá bude základom dane väčšia, ako je fakticky zastavaná plocha prvým nadzemným podlažím. Ak tomu tak nie je (teda ak najrozsiahlejšou nadzemnou časťou stavby je práve prvé nadzemné podlažie), základom dane musí byť plocha zastavanej plochy prvým nadzemným podlažím - ak tak mesto nepostupuje, vyrubuje daň spôsobom v rozpore so zákonom č. 582/2004 Z. z. v účinnom znení.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.