Mám podpísať kúpnu zmluvu bez kúpnej ceny ?
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň,
bola mi doručená kúpna zmluva o kupe spoluvlastníckeho podielu. Chýba mi v nej však uvedená cena pozemku. Miesto, kde má byť, je vynechané. Takýto postup sa mi nezdá správny. Taktiež mi, ako predávajúcemu podielu, údajne nebude zmluva doručená a mám si ju odfotiť. Pritom v listine je jasne napísané, že bola vyhotovená v 22 rovnopisoch.
Okrem toho neboli kupujúcim oslovení všetci vlastníci vo veci predkupného práva. Aj keď sa jedná o malé kúsky a pravdepodobne by o ne nikto záujem nemal, myslím, že by sa túto kroku malo urobiť pred vyhotovením kúpnej zmluvy.
Mám podpísať takúto zmluvu? Nechcem robiť problémy, ale chcem postupovať správne. Ako prosím Vás, by som mal postupovať?
S pozdravom,
S.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
nie, nič nepodpisujte.
Podľa ust. § 588 Obč. zákonníka platí, že v kúpnej zmluve musí byť uvedená kúpna cena :
"Z kúpnej zmluvy vznikne predávajúcemu povinnosť predmet kúpy kupujúcemu odovzdať a kupujúcemu povinnosť predmet kúpy prevziať a zaplatiť zaň predávajúcemu dohodnutú cenu."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.