Majetok nadobudnutý na hypotéku pred svadbou
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Môžem bez súhlasu manželky vyňať jej podiel zo spoluvlastníctva bytu?
vaša situácia zahŕňa zmluvné podielové spoluvlastníctvo bytu. V takom prípade môžete zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva riešiť buď dohodou s manželkou, alebo, ak dôjde k sporu, súdnou cestou.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň,
chcela by som Vás požiadať o informáciu a radu. Môj manžel kúpil dom na hypotéku rok pred našou svadbou. Asi po dvoch až troch rokoch sme hypotéku refinancovali a ja som nahradila pôvodného spoludlžníka. Túto hypotéku sme spoločne refinancovali trikrát, pričom sme obaja aj spoludlžníci. Na vlastníckom liste je ale napísaný len on. Dom sme spoločne prerobili počas trinástich rokov manželstva. Splátky hypotéky sa odvádzajú z jeho účtu, zatiaľ čo ja platím za energie a iné náklady. Nikdy ma nenapadlo žiadať ho, aby ma zapísal na vlastnícky list, veď sme predsa manželia. Aktuálne je naše manželstvo trvalo rozvrátené a plánujeme sa rozviesť. Rada by som vedela, aký mám nárok na vyplatenie z domu. Mám nárok na vyplatenie polovice splátok podľa BSM, aj keď nie som zapísaná na vlastníckom liste? Alebo mám nárok na celkové vyplatenie z domu? Môj manžel mi odmieta dát čokoľvek a smejeme sa, že dom nadobudol pred našim manželstvom a on je jediný vlastník.
Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, áno, je pravdou, že dom kúpený pred uzatvorením manželstva nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.
Ak by došlo k rozvodu a následnému vyporiadaniu BSM po rozvode, v zmysle ust. § 150 Obč. zákonníka Vy ako manželka máte nárok na minimálne vrátenie jedenej polovice uhradených splátok úveru s príslušenstvom /citujeme/ :
"Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti."
V otázke uvádzate, že ste dom za trvania manželstva rekonštruovali, a preto rovnako máte nárok aj na úhradu jednej polovice vložených investícií do domu, lebo dom sa rekonštruoval a splácala hypotéka za trvania manželstva z prostriedkov patriacich do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.
Môžem bez súhlasu manželky vyňať jej podiel zo spoluvlastníctva bytu?
Dobrý večer, rád by som sa spýtal na nasledujúcu situáciu:
Pred siedmimi rokmi som kúpil byt na úver. V tom čase som považoval za férové zapísať na list vlastníctva aj svoju vtedajšiu priateľku (teraz už manželku, približne dva roky), a tak som to urobil. Teraz prežívame nie veľmi vrúcne obdobie a často padá téma „rozvod“. Úver platím, samozrejme, ja zo svojho príjmu. Náklady na bývanie máme rozdelené v pomere 60:40, pričom ja platím vyššiu položku.
Chcel by som sa informovať, či je možné vyňať moju ženu zo spoluvlastníctva bytu.
Vopred ďakujem za odpoveď. S pozdravom.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
vaša situácia zahŕňa zmluvné podielové spoluvlastníctvo bytu. V takom prípade môžete zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva riešiť buď dohodou s manželkou, alebo, ak dôjde k sporu, súdnou cestou.
Je dôležité vziať na vedomie, že pokiaľ nehnuteľnosť, ktorú vlastníte, nie je súčasťou BSM (pretože bola nadobudnutá pred manželstvom), riešenie zodpovedá podmienkam zmluvného podielového spoluvlastníctva.
Najskôr odporúčam pokúsiť sa dohodnúť s manželkou o odkúpení jej podielu, prípadne zrušiť podielové spoluvlastníctvo.
Ak k dohode nedôjde (nakoľko potrebujete jej písomný súhlas), tak by som odporúčal preskúmať podmienky za akých došlo k nadobudnutiu jej podielu, či tam vložila nejaké peniaze za svoj podiel. Ak nie a všetko ste za ňu zaplatili vy, potom je možnosť žiadať vydať bezdôvodné obohatenie. Pozor však na 2 ročnú premlčaciu lehotu. Odporúčam konzultáciu s našim advokátom, ktorý sa na to môže bližšie pozrieť a vysvetliť Vám postup.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.