Bezplatná právna poradňa

Kto je povinný zaplatiť daň pri prevode nehnuteľnosti?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Vzniká daňová povinnosť z predaja bytu, ak kupujúci zaplatí zálohu pred uplynutím piatich rokov?

Podľa zákona o dani z príjmov platí, že je dôležitý okamih prijatia sumy z predaja nehnuteľnosti. Upravuje to § 8 ods.4 zákona o dani z príjmov.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň. Spolu so sestrou sme spoluvlastníkmi pozemku a rodinného domu. Plánujem, že to od nej kúpim a sestra mi ešte daruje (alebo predá) ďalšie pozemky, ktoré vlastní. Prepísať by sa to malo na mňa a moju manželku. Prvá otázka - Nastáva potom povinnosť zaplatiť nejakú daň a ak áno, kto ju platí - ten, kto predáva, alebo ten, kto kúpi? Druhá otázka - Ak je potrebné zaplatiť daň, je určená podľa sumy, ktorú sestre zaplatím, alebo podľa odhadu skutočnej ceny nehnuteľnosti? Tretia otázka - Musí byť dokladované, že sestra peniaze prijala, alebo je možné, ako sa hovorí, "vyplatiť na ruku" hoci aj bez svedkov? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, podľa § 3 ods. 2 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov, predmetom dane nie je príjem získaný darovaním nehnuteľnosti. Predmetom dane je príjem získaný predajom nehnuteľnosti na základe kúpnej zmluvy, pričom subjektom povinným zaplatiť daň je predávajúci. Podľa § 9 ods. 1 pís. a), b) citovaného predpisu, je od dane oslobodený príjem z predaja nehnuteľnosti, a to po uplynutí piatich rokov odo dňa jej nadobudnutia alebo z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (poručiteľov). Ak nespĺňate predpoklad podľa predchádzajúcej vety, do základu dane z príjmov sa započítava čiastkový základ dane, ktorý tvorí výška zaplatenej kúpnej ceny. Podľa § 4 ods. 2 zákona č. 394/2012 Z.z. o  obmedzení platieb v hotovosti, sa zakazuje sa platba v hotovosti, ktorej hodnota prevyšuje 15 000 eur, medzi fyzickými osobami nepodnikateľmi. Pri porušení tohto zákazu zostáva zmluva naďalej platná, porušenie je však priestupkom, za ktorý možno osobe uložiť pokutu do výšky 10 000,- €.

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Vzniká daňová povinnosť z predaja bytu, ak kupujúci zaplatí zálohu pred uplynutím piatich rokov?

Dobrý deň, považuje sa prijatie zálohy za predaj bytu na účet realitnej kancelárie ako prijatie "prvej časti kúpnej ceny" a tým pádom ukončenie vlastníctva bytu? Plánujem predať svoju nehnuteľnosť a obdobie piatich rokov uplynie v júli 2023. Vedeli by ste mi, prosím, potvrdiť, či mi v tomto prípade vzniká daňová povinnosť z predaja nehnuteľnosti? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,

Podľa zákona o dani z príjmov platí, že je dôležitý okamih prijatia sumy z predaja nehnuteľnosti. 

Upravuje to § 8 ods.4 zákona o dani z príjmov.

Ak sa podľa zmluvy (jej formulácie) provízia realitnej kancelárie považuje za prvú časť kúpnej ceny, je to súčasť sumy, ktorá je vyplácaná Vám a zahrnie sa do čiastkového základu dane. 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie