Koľko cm za domom je mojich na úpravu okolia a čistenia okapov
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Môže sused požadovať, aby som nevyužíval pás pozemku, ktorý tvrdí, že je jeho?
v tejto situácii nepovažujem za správne vychádzať len z tvrdenia susedy, že „60 cm je jej“. Rozhodujúce je, kde v skutočnosti prebieha hranica podľa právneho stavu a kde ju viete objektívne preukázať.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, prípadne dobrý večer, mám otázku. Koľko centimetrov mi patrí za domom, kde mám vedenie plynových rúr a odkvapovej rúry, ktorú potrebujem čistiť? Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, na Vami položenú otázku nevieme odpovedať, lebo nepoznáme geom. plán na pozemok, na ktorom stojí rodinný dom. Ak stena domu tvorí hranici pozemku a vy potrebujete vyčistiť okolie domu a vyčistiť odkvapovú rúru, potom je potrebné požiadať vlastníka susedného pozemku, aby Vám sprístupnil jeho pozemok a mohli ste vykonať potrebné práce, čo vyplýva z ust. § 127 ods. 3 Obč. zákonníka :
"Vlastníci susediacich pozemkov sú povinní umožniť na nevyhnutnú dobu a v nevyhnutnej miere vstup na svoje pozemky, prípadne na stavby na nich stojace, pokiaľ to nevyhnutne vyžaduje údržba a obhospodarovanie susediacich pozemkov a stavieb. Ak tým vznikne škoda na pozemku alebo na stavbe, je ten, kto škodu spôsobil, povinný ju nahradiť; tejto zodpovednosti sa nemôže zbaviť."
Môže sused požadovať, aby som nevyužíval pás pozemku, ktorý tvrdí, že je jeho?
Dobrý deň, starý dom na dedine je postavený na hranici pozemku. Suseda tvrdí, že 60 cm z môjho pozemku patrí jej. Preto odo mňa žiada, aby som na týchto 60 cm nemal zasadené kvety. Má pravdu?
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, v tejto situácii nepovažujem za správne vychádzať len z tvrdenia susedy, že „60 cm je jej“.
Rozhodujúce je, kde v skutočnosti prebieha hranica podľa právneho stavu a kde ju viete objektívne preukázať.
Ak je pás tých 60 cm podľa katastra a podľa preukázanej hranice súčasťou Vášho pozemku, suseda Vám nemôže prikazovať, aby ste tam nemali kvety. Ako vlastník môžete pozemok užívať podľa svojej vôle, pričom platí, že oplotenie či iné úpravy smiete urobiť len na vlastnom pozemku a nesmiete zasahovať za hranicu na susedný pozemok.
Zároveň platí, že samotná skutočnosť, že stavba (dom) stojí pri hranici pozemku, ešte neznamená neoprávnený zásah do práv suseda.
Ak je hranica v teréne sporná alebo „nezreteľná“ a ani dokazovaním ju neviete objektívne zistiť, súd ju nemôže určiť len voľnou úvahou; v takom prípade treba hľadať riešenie postupmi na okresnom (katastrálnom) úrade podľa katastrálnych predpisov a to vyhotovením geom. plánu, resp. samotné zameranie pozemku a hranice geodetom.
Za rozhodujúce teda považujem, aby ste si najprv dali objektívne potvrdiť priebeh hranice porovnanie stavu v teréne s katastrálnou mapou a v prípade sporu zabezpečenie vytýčenia hranice a podkladov pre kataster. Až podľa toho sa dá povedať, či suseda má pravdu a či máte kvety na svojom alebo na cudzom.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.