Je majiteľ povinný nám umožniť prístup na náš pozemok?
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Môžem žiadať vecné bremeno práva prejazdu k domu cez susedov pozemok?
Vami uvedený problém má viacero možností riešenia, ktoré aj uvádzame : 1./ S vlastníkom pozemku spíšete nájomnú zmluvu ohľadom prístupovej časti k Vášmu domu. 2./ Ďalšou možnosťou je, aby bratranec na Vás previedol podiel na prístupovej časti pozemku a tento pozemok bude následne v podielovom spoluvlastníctve.
celá odpoveď ›Otázka
Dedili sme pozemok, ktorý je momentálne vedený ako záhrada. Tento pozemok je možné premeniť na stavebný pozemok, podobne ako sú okolité pozemky, na ktorých sa už stavia. K nášmu pozemku vedie príjazdová cesta, ktorú však nevlastníme. Momentálne nám majiteľ cesty umožňuje používať príjazdovú cestu na základe ústnej dohody. Je majiteľ povinný nám umožniť prístup na náš pozemok, či už funguje ako záhrada alebo v budúcnosti ako stavebný pozemok? Môže nám to odmietnuť? Je možné, v prípade, že nám majiteľ odmietne umožniť prístup ku pozemku, požiadať súd o určenie vecného bremena na príjazdovú cestu?
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň
do budúcnosti je istejšie zriadiť vecné brenemo, či už dohodou alebo prostredníctvom súdu (pokiaľ prístup k nehnuteľnosti nie je možné zabezpečiť inak) a nespoliehať sa na ústnu dohodu s vlastníkom, pretože on ako vlastník nie je povinný Vám umožniť prístup k nehnuteľnosti a nemusí s tým súhlasiť.
Podľa § 151o zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník:
“1) Vecné bremená vznikajú písomnou zmluvou, na základe závetu v spojení s výsledkami konania o dedičstve, schválenou dohodou dedičov, rozhodnutím príslušného orgánu alebo zo zákona. Právo zodpovedajúce vecnému bremenu možno nadobudnúť tiež výkonom práva (vydržaním); ustanovenia § 134 tu platia obdobne. Na nadobudnutie práva zodpovedajúceho vecným bremenám je potrebný vklad do katastra nehnuteľností.
2) Zmluvou môže zriadiť vecné bremeno vlastník nehnuteľnosti, pokiaľ osobitný zákon nedáva toto právo aj ďalším osobám.
3) Ak nie je vlastník stavby zároveň vlastníkom priľahlého pozemku a prístup vlastníka k stavbe nemožno zabezpečiť inak, súd môže na návrh vlastníka stavby zriadiť vecné bremeno v prospech vlastníka stavby spočívajúce v práve cesty cez priľahlý pozemok.”
Môžem žiadať vecné bremeno práva prejazdu k domu cez susedov pozemok?
Dobrý deň,
mám otázku: Zdedila som rodinný dom. Vedľa má bratranec dom, takže máme spoločný dvor, ktorý bola obecná cesta a ktorú si odkúpil od starostu obce. Nemáme však prístup k domu, pretože nás bratranec s autom do dvora nepustí. Ako by sme mali postupovať? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, Vami uvedený problém má viacero možností riešenia, ktoré aj uvádzame :
1./ S vlastníkom pozemku spíšete nájomnú zmluvu ohľadom prístupovej časti k Vášmu domu.
2./ Ďalšou možnosťou je, aby bratranec na Vás previedol podiel na prístupovej časti pozemku a tento pozemok bude následne v podielovom spoluvlastníctve. Nevieme aká veľká je výmera pozemku, či by bolo aj reálne jej rozdelenie na dve samostatné časti oddelené napr. oplotením. V tomto prípade by bol potrebný geom. plán na rozdelenie pozemku a následne bratranec by na Vás previedol príslušný podiel podľa geom. plánu za dohodnutú kúpnu cenu, prípadne Vám podiel na pozemku daroval.
3./ Ďalej uvádzame, že platí aj ust. § 151o/ ods. 3 Obč. zákonníka, podľa ktorého platí, že "ak nie je vlastník stavby zároveň vlastníkom priľahlého pozemku a prístup vlastníka k stavbe nemožno zabezpečiť inak, súd môže na návrh vlastníka stavby zriadiť vecné bremeno v prospech vlastníka stavby spočívajúce v práve cesty cez priľahlý pozemok."
Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že pokiaľ sa s vlastníkom pozemku nedohodnete na možnosti prístupu k Vášmu domu, pričom k domu nie je možné sa dostať aj iným spôsobom, z iného miesta, potom riešením je podanie žaloby na súd o zriadenie vecného bremena.
Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta, ktorý nájde riešenie Vami uvedeného problému vzhľadom ku konkrétnym okolnostiam prípadu.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.