Otázka
Dobrý deň, rada by som sa opýtať: Vlastním byt, ktorý som získala pred manželstvom. Teraz som vydatá. Ak by som svoj byt predala a kúpila si nový, má môj manžel po rozvode nárok na tento byt?
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, byt nadobudnutý pred manželstvom v súlade s ust. § 143 Občianskeho zákonníka nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov a v prípade, že by ste ho predali, manžel nemá nárok na podiel z predajnej ceny bytu a to ani v prípade rozvodu. Citujeme ust. § 143 Obč. zákonníka :
"V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka."
Ak by ste za kúpnu cenu následne kúpili iný byt v rovnakej cene, teda bez akéhokoľvek doplatku z prostriedkov patriaci ch do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, potom ani na druhý zakúpený byt manžel nemá právny nárok a novokúpený byt patriť do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.
Otázkou je, či byt, ktorý je vo Vašom vlastníctve, či teraz v tomto bývate spolu s manželom a či predmetný byt nebol modernizovaný resp. rekonštruovaný počas trvania manželstva. Ak by odpoveď bola kladná, potom v prípade rozvodu by mal manžel nárok na vyplatenie jednej polovice vložených finančných prostriedkov do predmetného bytu, keďže z pohľadu práva ide o investíciu do cudzej nehnuteľnosti napriek tomu, že ste manželia, čo vyplýva z ust. § 150 Obč. zákonníka :
"Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.