Bezplatná právna poradňa

Byt kúpený pred uzavretím manželstva a BSM

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môžu deti manžela z prvého manželstva dediť môj byt kúpený pred svadbou?

z otázky vyplýva, že ste výlučným vlastníkom bytu, ktorý budete ešte splácať cca 15 rokov a plánujete uzatvorenie manželstva. Pokiaľ ide o dedenie bytu v prípade vášho úmrtia, tu uvádzame, že vašimi zákonnými dedičmi budú váš manžel a váš syn /teda nie deti vášho budúceho manžela/ a to v rovnakom pomere k celku, teda…

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň,

obraciam sa na vás s prosbou o radu. Pred svadbou som predala svoj byt v jednom meste a presťahovala som sa do iného bytu v inom meste. Ako rozvedená som si na byt vzala hypotéku, ktorú ešte stále splácam. Potom som sa vydala a v byte žijeme 12 rokov. Hypotéku platím stále sama, manžel mi nikdy neprispel. Do manželstva prišiel s nulovým majetkom. Chcem sa spýtať, je pri rozvode tento môj byt súčasťou bezpodielového vlastníctva? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,
vzhľadom na okolnosť, že by ste nadobudli pred uzatvorením manželstva a právny stav k bytu sa nezmenil /napr. nedarovali ste manželovi podiel na byte/, byt nie je predmetom BSM, je vo Vašom výlučnom vlastníctve.

Uvádzate, že hypotéku platíte sama a manžel Vám nikdy neprispel na splátky.

Pokiaľ sa po rozvode nedohodnete na vyporiadaní v lehote do 3 rokov, manžel prípadne Vy môžete podať návrh na súd o vyporiadanie BSM. Uvádzame, že v zmysle ust. § 143 Obč. zákonníka príjem nadobudnutý počas trvania manželstva patrí do BSM a manžel  po rozvode v rámci vyporiadania BSM by mohol žiadať, aby ste mu uhradili jednu polovicu splátok úveru. Manžel právny nárok na byt nemá.

 

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Môžu deti manžela z prvého manželstva dediť môj byt kúpený pred svadbou?

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať takúto vec. Plánujem sa vydať, som vlastníkom bytu, ktorý som kúpila pred svadbou. Zobrala som hypotéku, ktorú budem splácať ešte približne 15 rokov. Mám jedného syna. Môj nastávajúci má dve deti. Chcela by som sa opýtať, ako to bude s dedením po mojej smrti. Kto má nárok na byt? V prípade, že by mali naň nárok aj partnerove deti z prvého manželstva, je možné to ošetriť, aby byt zdedil len môj syn? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že ste výlučným vlastníkom bytu, ktorý budete ešte splácať cca 15 rokov a plánujete uzatvorenie manželstva.

Pokiaľ ide o dedenie bytu v prípade vášho úmrtia, tu uvádzame, že vašimi zákonnými dedičmi budú váš manžel a váš syn /teda nie deti vášho budúceho manžela/ a to v rovnakom pomere k celku, teda po 1/2. Ak chcete zabezpečiť, aby jediným dedičom bytu bol výlučne vás syn, potom je potrebné spísať závet v prospech syna. Váš manžel predmetný závet nebude môcť napadnúť a to z jednoduchého dôvodu, že manžel nie je neopomenuteľným dedičom. Neopomenuteľnými dedičmi sú výlučne vaša vlastné, prípadne osvojené deti.Mnažel si bude môcť v dedičskom konaní uplatniť len pohľadávku vo výške 1/2 uhradených splátok úveru, ktoré budú hradené počas trvania manželstva, lebo príjem manželov patrí do BSM a teda z jeho strany úhradou splátok ide v podstate o investíciu do cdzej nehnuteľnosti, a to napriek tomu, že ste manželia.

Na spísanie závetu odporúčam kontaktovať notára, a budete mať právnu istotu, že závet bude právne perfektný.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie