Najčastejšie otázky
Musím zriadiť vecné bremeno prístupovej cesty pri predaji stavebného pozemku?
najpodstatnejšie vo Vami uvedenej veci a prístupovej cesty na pozemok, ktorý je nad Vašim pozemkom a plánuje ho niekto kúpiť, je to, či tento nový vlastník pozemku si nevie zabezpečiť prístup na svoj pozemok aj iným spôsobom i keď za sťaženejších podmienok. K tomuto sa však mi vyjadriť nevieme, lebo nepoznáme…
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, vlastním pozemok, ktorý je momentálne pokrytý trvalým trávnatým porastom, avšak jeho rozloha v m2 mi nevyhovuje. Zistil som, že je skracovaný z dvoch strán, konkrétne zo strany dvoch susedov. Jeden z nich ponúka možnosť dohody na výmenu pozemkov. Pretože na jednej strane je susedov plot, ktorý si nechce presunúť, ponúka mi namiesto toho iné m2. Na druhej strane má druhý sused postavený dom, čo je nezlučiteľné s jeho demoláciou, a tiež mi ponúka m2 na inej strane. Ako by som to mohol pravne uviesť do dokumentov? Je to možné označiť ako vecné bremeno tolerovania plotu a domu výmenou za m2 v osobnom vlastníctve? Je vôbec možné predávať časti pozemku s trvalým trávnym porastom do osobného vlastníctva? Ďakujem vopred za vašu radu.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, Vašu situáciu je možné vyriešiť zámennou zmluvou. Ako prílohu k zmluve budete potrebovať geometrický plán vyhotovený autorizovaným geodetom, nakoľko predmetom zmluvy budú nanovo vymerané parcely odčlenené od pôvodných parciel. Geodet Vám a Vašim susedom vymerá časti pozemkov, ktoré v súčasnosti užívajú Vaši susedia a je na nich umiestnený plot resp. rodinný dom a taktiež dôjde k vymeraniu pozemkov, ktoré na Vás susedia ako kompenzáciu prevedú. Zmluva s geometrickým plánom vyžaduje pre svoju účinnosť vklad do katastra nehnuteľností. Takýmto spôsobom možno nakladať aj s druhom pozemku, ktorý je v katastri evidovaný ako trvalý trávny porast.
Musím zriadiť vecné bremeno prístupovej cesty pri predaji stavebného pozemku?
Dobrý deň, chcel by som sa poradiť. Mám stavebný pozemok o rozlohe 960 m2 s rozmermi 16x60. Existuje pán, ktorý ho chce kúpiť, ale nemá prístupovú cestu. Susedka pod nami vlastní taktiež stavebný pozemok, hoci menší, s rozmermi 16x300. Pán, ktorý má záujem o môj pozemok, má takú myšlienku, že sa tvar môjho pozemku zmení z 960 m2 na 27x35, aby mohla viesť popri mojom pozemku cestná komunikácia široká 5 metrov. Chcel by som sa opýtať, na čo by som si mal dať pozor, čomu sa vyhnúť, alebo čo od majiteľky vedľajšieho pozemku a budúceho majiteľa mojho pozemku vyžadovať. Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, najpodstatnejšie vo Vami uvedenej veci a prístupovej cesty na pozemok, ktorý je nad Vašim pozemkom a plánuje ho niekto kúpiť, je to, či tento nový vlastník pozemku si nevie zabezpečiť prístup na svoj pozemok aj iným spôsobom i keď za sťaženejších podmienok. K tomuto sa však mi vyjadriť nevieme, lebo nepoznáme konkrétne usporiadanie nielen pozemkov, ale aj ich okolie a usporiadanie prístupových iných ciest na konkrétne pozemky. Tu platí ust. § 151o/ ods. 3 Obč. zákonníka :
"Ak nie je vlastník stavby zároveň vlastníkom priľahlého pozemku a prístup vlastníka k stavbe nemožno zabezpečiť inak, súd môže na návrh vlastníka stavby zriadiť vecné bremeno v prospech vlastníka stavby spočívajúce v práve cesty cez priľahlý pozemok."
Vo Vami uvedenej veci je najpodstatnejšie to, či chcete vôbec, aby prístupová cesta viedla cez Váš pozemok, vrátane pozemkov Vašich susedov a či toto riešenie spočívajúce v podstate v zmenšení Vašich pozemkov je jediným možným riešením a či budúci sused ako vlastník pozemku si nemôže zabezpečiť prístup na svoj pozemok inak.
Odporúčam vo veci kontaktovať autorizovaného geodeta na vysvetlenie situácie v teréne a na základe uvedeného kontaktovať advokáta, ktorý na podklade geom. plánu vypracuje potrebné zmluvy. Bez porady s advokátom nepodpisujte žiadne zmluvy.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.